Aangifte Inkomstenbelasting. Laat jij (n)iets liggen?!

Niels

Hartog

Relatiebeheerder, belastingadviseur (lid RB)

Niels

Hartog

Relatiebeheerder, belastingadviseur (lid RB)

Giften

Geef je uit vrijgevigheid (zonder tegenprestatie) giften aan goede doelen of levensbeschouwelijke instellingen zoals kerken en moskeeën? Mogelijk kunnen deze giften een extra aftrekpost opleveren in de sectie “persoonsgebonden aftrek” van jouw aangifte Inkomstenbelasting.

Heb je dit jaar aan het Rode Kruis of de Samenwerkende Hulporganisatie een gift gedaan vanwege de oorlog in Oekraïne? Betaal je een jaarlijkse bijdrage aan jouw kerk, geef je aan bijvoorbeeld KWF Kankerfonds of Hartstichting? Zijn al deze giften gezamenlijk hoger dan de drempel van 1% van uw verzamelinkomen (met een minimumbedrag van €60), dan levert dit een aftrekpost op. De instellingen dienen bij de belastingdienst bekend te zijn als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling).
Is je fiscale Inkomen bijvoorbeeld €50.000, dan bedraagt de drempel 1% à €50.000 = €500. Alle giften hierboven zijn fiscaal aftrekbaar. Kom je jaarlijks niet boven de drempel uit? Dan kun je overwegen om de gift voor het volgende jaar naar voren te halen, zodat je één maal per twee jaar kunt profiteren van een aftrekpost.
Doe je een periodieke gift welke is vastgelegd in een notariële akte, dan hoef je niet aan de drempel te voldoen.

Specifieke zorgkosten

Maak je veel zorgkosten die niet door jouw zorgverzekeraar worden vergoed? Mogelijk kun je ook hier fiscaal een aftrekpost realiseren. Kosten voor medicijnen, tandarts, mondhygiënist, podotherapeut en fysiotherapeut kunnen behoorlijk oplopen. Maar je kunt ook denken aan reiskosten en specifieke diëten. De te overbruggen drempelbedragen in 2022 zijn:

  • €282 bij inkomen tot €16.186 (€141 tot een inkomen tot €8.093 bij ongehuwden);
  • 1,65% van het inkomen van €16.186 tot €42.986 (1,65% van het inkomen van €8.093 tot €42.986 bij ongehuwden);
  • €709 + 5,75% van het bedrag boven €42.986.

Wij zijn je graag van dienst bij dit onderdeel van de aangifte, maar begrijpen dat je het vervelend vindt om uw medisch dossier met ons te delen. Dit kun je oplossen door de uitgaven per medisch hulpverlener in een lijst aan ons te overhandigen. Houdt zelf de onderliggende documenten in jouw dossier, voor het geval de belastinginspecteur daar om vraagt.

Uitgaven die je betaalt aan de zorgverzekeraar inzake wettelijke plus vrijwillige eigenrisico en de eigen bijdrage zijn uitgesloten. Ook de premie van jouw (aanvullende) zorgverzekeringen is uitgesloten. Kosten voor brillen, lenzen en rollator zijn al enkele jaren niet meer aftrekbaar.

Bovenstaande informatie inzake de giften en specifieke zorgkosten is slechts een beknopte selectie uit deze onderwerpen. Voor specifieke informatie inzake jouw situatie staan wij je graag te woord.

Verder lezen