Grip op uw zaak

U wilt een accountant die met u onderneemt. Wij helpen met de boekhouding en geven adviezen. En door meer te automatiseren onderneemt u slimmer.

Grip op uw zaak

U wilt een accountant met gedegen kennis van u. Een sector specialist. Een coach. Wij zijn die accountant met bewezen sector kennis en coach ervaring.

Grip op uw zaak

Van den Berghe & Partners richt zich met volwaardige en persoonlijke advisering op de ZZP'er en MKB-onderneming. Een gedegen partner.
Sinds 1936, dus meer dan 80 jaar.

Robotic accounting: is uw volgende accountant een geautomatiseerde robot?

Wetenschap en technologie ontwikkelen zich sneller dan ooit tevoren. Hierdoor vragen veel werkenden zich af of technologie hen vroeg of laat zal vervangen. Ook in de accountancywereld speelt dit vraagstuk enorm. Dit komt mede doordat boekhoudsoftware een steeds grotere vorm van automatisatie aanneemt. Hierdoor wordt de accountancy minder arbeidsintensief, wat betekent dat er minder mankracht nodig is om dezelfde, vaak betere, resultaten te boeken.

De accountant en robotisering: de accountant blijft het belangrijkst

Als accountant, fiscalist of ander soort medewerker van een accountancykantoor, hoeft u zich geen zorgen te maken; er blijft in grote mate behoefte aan menselijke accountants om de financiën te begrijpen, juist te midden van innovatieve ontwikkelingen. Naarmate de boekhoudtechnologie evolueert, verandert de rol van accountants. Voornamelijk om alle technologieën in goede banen te leiden, controles uit te voeren en natuurlijk om te adviseren, te coachen en te analyseren.

Een technologische revolutie

Als accountant is het aannemelijk om te denken: ik word (in de toekomst) vervangen door robots. Maar dat is wel een erg dystopische denkwijze. In plaats van te denken dat mensen worden vervangen door robots, is het beter om deze ontwikkelingen te zien als verlengstuk van de mens. Een hulpmiddel dat uw reikwijdte en mogelijkheden als financieel expert enorm vergroot.

Om mee te gaan met de tijd, is het daarom belangrijk dat boekhouders deze technologieën omarmen. Wie niet ontwikkelt, verliest uiteindelijk de strijd. We gaan immers ook niet meer met paard en wagen naar ‘t werk. Hoe wenselijk dit voor sommigen ook blijft.

Robotic process automation (RPA): next level automatisering

Automatisering stelt software, gebaseerd op bijvoorbeeld machine learning (ML) en augmented intelligence (AI), in staat om zelfsturend te werken. Iedere handeling maakt het algoritme, waarop de software draait, slimmer. Het is zelflerend. Vaak gecontroleerd door mensen, zodat er kan worden bijgestuurd waar nodig. Het algoritme van zo’n stukje geautomatiseerde software neemt de correctie op en werkt daarmee verder. Zo verbeteren mensen het algoritme.

Deze vorm van automatisering – die bekend is als robotic process automation of RPA – maakt het dus mogelijk om met software bepaalde boekhoudprocessen – bijvoorbeeld het boeken van facturen en financiële mutaties facturering – te stroomlijnen omdat de menselijke toevoeging sterk is verminderd. Hierdoor is het niet meer nodig om alles manueel te verwerken. Herhaalbare taken worden moeiteloos uitgevoerd door de software. Dit gebeurt echter altijd ‘rule-based’, wat inhoudt dat de mens de kaders stelt waarbinnen de software handeling uitvoert.

De ‘robot’ automatiseert het proces. En dat minimaliseert de werklast voor de mens.

Automatisatie en de rol van de mens

Zoals u al vermoedt, blijft de automatisering de komende jaren toenemen. Veel voordelen en een nieuwe focus voor de menselijke accountant. Een rapport van Accenture wees onlangs zelfs uit dat tegen 2020 zo’n 40 procent van de transactieboekhouding is geautomatiseerd. Echter, het vastleggen van de transacties is slechts een van de cruciale rollen van het boekhoudteam. Naast het vastleggen van transacties, zal het boekhoudteam zich namelijk meer gaan richten op de rol van adviseur: de interpretatie van de door de robotaccountant opgeleverde cijfers. Cijfers die u als boekhouder kunt gebruiken om strategieën voor uw klanten uit te stippelen.

Snel, sneller snelst

Financieel experts werken hierdoor sneller. Minder tijd voor invoering, meer tijd voor analyses. En dat komt de prestaties van uw klanten alleen maar ten goede. Want zoals reeds aangegeven, is boekhoudsoftware, hoe geavanceerd deze ook mag zijn, een hulpmiddel. Accountants en financieel experts zijn de mensen die weten hoe de cijfers gelezen moeten worden. Wij maken dit duidelijk via Botaccountant’s dashboards. Onze meerwaarde zit hem juist in het interpreteren van de cijfers: de uitleg, maatregelen, branchekennis en ervaringen bij andere ondernemingen. Onze consulterende rol helpt u verder.

Al met al hoeft een accountant zich dus geen zorgen te maken over de robotisering. Het is wel belangrijk dat accountants zoeken naar manieren om diensten te verbeteren. Meer richten op analyse en strategie en minder op invoering en verwerking van cijfers. Door al deze ontwikkelingen, wordt het ook belangrijk dat software-specialisten en financiële experts nauwer gaan samenwerken. Nieuwe inzichten en andere methoden die resulteren in betere resultaten.

Botaccountant: Van Berghe & Verdegaal’s gerobotiseerde oplossing

De afgelopen jaren werkten wij bij Van Berghe & Verdegaal aan een geautomatiseerde robotaccountant die alle boekhoudgerelateerde taken via machine learning (ML) en augmented intelligence (AI) kan verwerken. En wij durven te zeggen dat de toekomst van accountancy is gearriveerd. Botaccountant is geboren.

Op welke manier versimpelt Botaccountant uw leven als mkb’er?

  1. Hij automatiseert uw boekhouding, waardoor u geld, tijd en moeite bespaart.
  2. Hij verwerkt nauwkeuriger dan mensen en andere geautomatiseerde oplossingen.
  3. Hij verwerkt tot wel 50 procent sneller dan andere geautomatiseerde oplossingen.
  4. U hoeft zich nooit meer zorgen te maken over betalingen, portalfacturen of de kwaliteit van uw boekhouding.

Bent u klaar voor de toekomst? Wij leggen graag uit hoe gerobotiseerde boekhouding uw bedrijf verder helpt. Maak direct een vrijblijvende afspraak wanneer het u uitkomt. Kijk op https://botaccountant.nl/hoe-werkt-het/ en ontdek alle mogelijkheden.