Ondernemen in een eenmanszaak of in een BV?

Laura

van Kesteren

Assistent / AA-accountant in-opleiding

Laura

van Kesteren

Assistent / AA-accountant in-opleiding

Er zijn verschillende voor- en nadelen aan het ondernemen in een bepaalde rechtsvorm. Je kunt als rechtsvorm een eenmanszaak kiezen, maar ook besluiten om te ondernemen in een besloten vennootschap. Hieronder worden de verschillen van deze rechtsvormen toegelicht.

Aansprakelijkheid

Het kenmerk van een eenmanszaak is dat de rechtsvorm geen rechtspersoonlijkheid heeft. Dit betekent dat de ondernemer verantwoordelijk is voor het bedrijf en dus ook privé aansprakelijk is voor alle schulden van de onderneming.
Het kenmerk van een besloten vennootschap is dat het een rechtspersoon is. Het gevolg daarvan is dat de ondernemingsactiviteiten voor rekening en risico van de rechtspersoon worden gedaan. Hiermee zorg je ervoor dat je privévermogen gescheiden blijft van de onderneming.

Geld van het bedrijf naar privé

Bij een eenmanszaak is het gemakkelijk om geld naar privé te halen. Alle opnames uit de zaak naar privé zijn onbelast.
Bij een besloten vennootschap gaat dit iets lastiger. Je hebt drie manieren om geld naar privé te halen: het toekennen van extra salaris (bonus) aan jezelf, een dividenduitkering doen aan jezelf of een lening geven vanuit de zaak naar privé (dient ook terugbetaald te worden). Het voordeel van deze drie manieren is dat we ervoor kunnen zorgen dat fiscaal alles zo optimaal mogelijk wordt ingericht.

Financiële kenmerken

Bij een eenmanszaak is alles eenvoudig en in één administratie goed bij te houden.
Bij een besloten vennootschap zijn de kosten hoger dan bij een eenmanszaak. Er dient bijvoorbeeld een salarisadministratie bijgehouden te worden, publicatiestukken voor de Kamer van Koophandel gemaakt te worden, aangifte Vennootschapsbelasting gedaan te worden en juridische documenten gemaakt te worden ter onderbouwing van transacties.

Fiscale kenmerken

Bij een eenmanszaak dien je Inkomstenbelasting te betalen over je winst. Tot een inkomen van €69.399 betaal je 37,07%, boven dit bedrag betaal je 49,50% belasting. Een eenmanszaak is daardoor voornamelijk voordelig bij lage winsten.
Het voordeel bij een eenmanszaak is dat er aftrekposten zijn, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Je hebt de zelfstandigenaftrek van €6.130 en de MKB-winstvrijstelling van 14% van de winst.

Bij een besloten vennootschap dien je Vennootschapsbelasting te betalen over je winst. Deze winst is de omzet minus kosten en minus het loon van jezelf. De winst is dus lager dan bij de eenmanszaak. Bij een winst tot en met €395.000 betaal je 15,0% Vennootschapsbelasting, boven dit bedrag betaal je 25,8% belasting. Een besloten vennootschap is voornamelijk voordelig bij hogere winsten. Echter, bij een besloten vennootschap is de winst na belasting niet gelijk onderdeel van je privévermogen. Daarvoor is eerst een dividenduitkering nodig. Dit is niet verplicht om ieder jaar te doen, maar mag je op ieder moment doen. Een dividenduitkering wordt bij de ontvanger in box-2 belast tegen 26,9% Inkomstenbelasting. Dit zorgt voor een totale netto-belastingdruk van 37,87% (Vennootschapsbelasting en box-2 belasting samen).